Galata kulesi’ni ilk olarak duvarlarınızı süsleyen duvar kağıtlarında, ressamların karakalem ve vektörel çalışmalarında, şairlerin şiirlerde ve bestecilerin şarkılarında duymuş veya görmüş olmanız Galata Kulesi’nin bu denli önemli bir yapı olduğunun işaretidir.
Ayrıca İstanbul’da gezilecek yerler listemizde de yer alan Galata Kulesi, şehrin sembolü haline gelmiş ve dünyanın en eski yapılarından bir tanesidir. Bu yazımızda Galata Kulesi hakkında merak edilen tüm bilgilere en detaylı bir şekilde yer vermeye çalışacağız. Ayrıca Galata Kulesi Gezi Videosu için buraya tıklayabilirsiniz.
Dünyanın en eski kulelerinden, İstanbul manzaralarının en güzel parçalarından, yangın habercisiyken iki kez yanan, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin üzerinden atlayıp Üsküdar’a kadar uçarak süzüldüğü, yüzlerce yıllık Galata Kulesi.
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528 yılında ahşap bir fener kulesi şeklinde inşa ediliyor. Bizanslılar döneminde Büyük Burç olarak anılmaktaydı. Harçlı savaşları sırasında hasar görüyor ve 1348 yılında aynı yere Cenevizliler tarafından İsa Kulesi adıyla yığma taşlardan yeniden inşa edilmiştir.
Galata Kulesi 9 katlı olup, yerden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 69,90 metre, duvar kalınlığı 3.75 metre, iç çapı 8.95 metre, dış çapı da 16.45 metredir. Yapılan statik hesaplamalara göre ağırlığı yaklaşık 10.000 ton‘dur.
Galata Kulesi’nin isminin nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle olup hakkında bir kaç rivayet bulunuyor. Bunlardan ilki zamanında Galyalılar‘ın buraya yerleşmesi ve isimlerinin onlardan alınması. İkincisi ise Bizans döneminde bu civarda sütçülük çok yaygınmış ve süt yeri anlamını taşıyan Galesü adının konulduğu söylenir.
Galata Kulesi Tarihi
Galata Kulesi’nin anahtarı 1453 yılında İstanbul’un fethiyle Fatih Sultan Mehmet‘e teslim edildi. Fatih, Galata kulesinin üzerinde yer alan Cenevizlilerin yerleştirdiği haçlı sivri külahı yıktırdı. Galata Kulesi Osmanlı’lara geçtiği günden bu yana hemen hemen yer yüzyılda tadilat gördü.
1510 yılında küçük kıyamet olarak anılan depremde gördüğü hasar, Murad bin Hayreddin tarafından onarıldı. Kanuni döneminde Kasımpaşa tersanesinde çalıştırılan Hristiyan esirlere ev sahipliği yaptı. III. Murad döneminde Galata Kulesi’nin tepesine rasathane (gözlem evi) kuruluyor. Ancak halkın tepkileri üzerine rasathane 1579 yılında kapatıldı.
1638 yılında Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden alınan kaynaklara göre; Dönemin bilginlerinden Hezarfen Ahmet Çelebi, yaptığı kanatlarla Üsküdar’a kadar uçtu. Ancak Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden başka hiç bir kaynakta yer almayan bu uçuşun, Galata Kulesi’nin efsanelerinden biri olduğu da düşünülüyor.
Galata Kulesi Efsaneleri
Bir çok efsanelere de konu olmuştur Galata Kulesi. En çok bilinenleri ise şunlardır.
[etiket color=”warning”]1[/etiket] Romalıların inançlarına göre kuleye ilk kiminle çıkarsan onunla mutlaka evlenirmişsin. Ancak çiften herhangi biri daha önce Galata Kulesi’ne çıkmışsa bu tılsım bozulur.
[etiket color=”warning”]2[/etiket] Diğer bir efsane olan konu ise Kız kulesi ve Galata Kulesi‘nin birbirlerine olan aşkıdır. İkilinin birbirine olan duyguları yüzünden yüzyıllara meydan okuduğu söylenir.
Galata Kulesi’ne Giriş
Galata Kulesi dokuz kattan oluşuyor. Giriş kapısından girildiğinde veznedar bölümüne giriş ücretini ödedikten sonra sizi salon kısmında mini bir Müze ve Padişah kostümleri ile hatıra fotoğrafı çekilebileceğiniz küçük bir stant karşılıyor. Kule’nin bir kısmını asansör ile çıkıyorsunuz. Restoran bölümüne ve terasa çıkmak için merdivenler kullanılıyor.
Galata Kulesi’nde Kahvaltı
Galata Kulesi’nin dokuzuncu katı gündüzleri kafeterya olup kahvaltı hizmeti verirken, akşamları ise 20:00 – 00:30 arası restoran olarak hizmet veriyor.
Bu restoranın işletmesi önceleri cep yakan özel bir firmaya aitti. Günümüzde 1997 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Beltur tarafından işletilmektedir.
Galata Kulesi Kahvaltı Kafeterya
Galata Kulesi Kahvaltı Çeşitleri | 2020 Kahvaltı Ücretleri |
Serpme Kahvaltı | 38 TL |
Çorba Çeşitleri | 11 TL – 14 TL arası |
Tost Çeşitleri | 12 TL – 16 TL arası |
Hamur İşleri | 20 TL – 25 TL arası |
Salatalar | 12 TL – 25 TL arası |
Ana Yemekler | 17 TL – 31 TL arası |
Tatlılar | 13 TL – 18 TL arası |
Tatlılar | 14 TL |
Şerbetler | 9 TL |
Soğuk İçecekler | 3 TL – 12 TL arası |
Çay – Kahve çeşitleri | 6 TL – 13 TL |
Galata Kulesinde yer alan Kafeterya’da kahvaltı için gittiğinizde 2020 yılı için sizi tabloda yer alan ücretler karşılayacaktır. Verilen fiyat aralıkları çeşide göre değiştiği için bu şekilde belirtilmiştir. Örneğin Sandviç ekmeğinde tost isterseniz 15 TL, Panini ekmeğinde isterseniz 16 TL, Kepek ekmeğinde isterseniz 12 TL ödeyeceksiniz. Menü oldukça kalabalıktır ve sayfayı taşırmasın diye bu şekilde yazmamın daha sağlıklı olacağını düşündük.
Galata Kulesi Restorant 2020
Galata Kulesi Akşam Yemeği Çeşitleri | 2020 Akşam Yemeği Ücretleri |
Vejetaryen Menü | 12 TL – 16 TL arası |
Deniz Ürünleri | 41 TL |
Salatalar | 12 TL – 25 TL arası |
Izgara ve Tava Çeşitleri | 30 TL – 50 TL arası |
Şefin Spesiyalleri | 45 TL – 50 TL arası |
Galata Kulesinde yer alan Kafeterya’da kahvaltı için gittiğinizde 2020 yılı için sizi tabloda yer alan ücretler karşılayacaktır. Verilen fiyat aralıkları çeşide göre değiştiği için bu şekilde belirtilmiştir. Örneğin Mevsim Salatası 12 TL iken Güveçte mantar Graten 16 TL‘dir. Menü oldukça kalabalık olduğundan bu şekilde ortalama bir rakam tablosu oluşturduk.
- Menüyü detaylı incelemek isterseniz beltur.istanbul sitesini ziyaret edebilirsiniz.
[etiket color=”danger”]Dikkat[/etiket] Galata Kulesi bildiğiniz gibi her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hal böyle ki kahvaltı ve akşam yemekleri için oldukça kalabalıktır. Bu yüzden yer bulmanız oldukça zor hal alıyor. Gitmek istediğiniz gün sizin için özelse önceden rezervasyon yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır.
- Rezervasyon no: 444 66 44
[etiket color=”warning”]Öneri[/etiket] Galata Kulesi haricinde çevrede oturabileceğiniz pek çok cafe tarzı mekanlar yer alıyor. Galata Kulesinin kalabalık olduğu zamanlarda oturmak için tercih edilebilir.
Galata Kulesi Teras Kısmı
Galata Kulesinin en üst bölümünde yer alan Teras kısmı İstanbul’un en güzel manzaralarından birini seyretme olanağı sağlar. Demir korkuluklar sayesinde manzaranın keyfini sevdiklerinizle güvenli bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Teras kısmı yükseklik sebebiyle esintilidir. Özellikle kış mevsimlerinde sıkı giyinmelisiniz. 360 derece seyir keyfi sunan Teras kısmı, Galata Kulesinin en çok ilgi gören bölümüdür.
Numaraya asla ulaşamıyorum rezervasyon yaptırmak istiyorum yardımcı olur musunuz
Sabah kahvaltı için rezervasyon gerekiyormu ?
evet gitmeden önce rezerve etmenizde fayda var. Aksi halde boş yer bulmanız imkansıza yakın.
Sevgilimle yemek yiyicem doğum günü için ne kadar tutar bilgisi olan var mı?
Kulenin adı var tadı yok !
her gittiğimde upuzun bir kuyruk oluyor o yüzden çıkma fırsatı bulamadım henüz ama duyduğum kadarıyla en az yarım saat bekliyorsunuz içeri girmek için. fiyatların da oldukça yüksek olduğunu belirtmek gerek. eğer amaç müşteri çekmekse bu kadar insan gelip ziyaret ederken fiyatları düşürmek daha çok kişi çekecektir hem de insanlar tam anlamıyla eşsiz bir deneyim yaşamış olur böylece. eğer gitmeyi düşünüyorsanız ilkbahar yaz aylarında, havanın açık olduğu bir gün seçin.
İlk gidicem inşaallah memnun kalırız
Galata kulesinde kahvaltı iki kisi ortlama fiyat nedir
Serpme kahvaltı fiyatı kişi başı 38 TL’dir. Ekstra talepleriniz doğrultusunda tahmini bir rakam hesaplaması yapabilirsiniz.
Merhaba galata kulesine nisanlimla kahvaltiya gelmek istiyorum giris ve kahvalti toplam nekadar fiyat bilgisi alabilirmiyim
Nişanlınızla galata kulesine kahvaltıya gideceksiniz 20 lira fazla vermekten mi korkuyorsunuz? ben söyliyim, 50TL den olsa 2 kişi 100TL + manzarayıda eklerseniz paha biçilmez olur. iyi günler.
kışın gidilir mi?
Kışın mı? 🙂 elbette gidebilirsiniz. Bir de Salep söylersiniz miss 🙂
ödevime yardımı oldu
yardımcı olduysak ne mutlu 🙂
Şişhane metro durağından Galata Kulesine uzaklık yürüme mesafesinde mi?
100 metre var yok 😉
Dünyanın en güzel yeri can çekiyorum dedi bana. Fakat burasının işletmesi sanki bize göre değil gibi. Durumu yanlış anlamış olabilirim belki. Fakat mola kavramı herkese göre farklılık arz edebiliyor.
Nasıl bir kuyruk var burada böyle 🙂 Saatlerce bekliyor ve içeriye giriyorlar. İyi ki daha önceden burayı rahatça gezmişim 🙂 Çok güzel ve tarihi bir yer. Etrafı biraz sıkıntılı yani her yerde alkol tüketiliyor. Hoşuna gidenler olabilir ama bu kadar da ortada tüketilmesi hoş değil. Çocuklarımızla dahi gezerken her yer açık hava mevhanesi gibi kokuyor. Buna rağmen gezilmesi gereken bir yer. İstanbul’a gidip de görmemek büyük eksiklik.
Alkol konusundaki durum benide rahatsız etti , ailece çoluğu çocuğuyla gelenler rahatsız olabilir . Bence küçük tedbirler alınarak durumu minimuma çekmek lazim. Neticede her kesime hitap eden beğenilen müthiş tarihi mekan.
Bu site gerçekten hazine 😉
Akşam gidecek olanlara önerim önceden rezerve edebilirseniz çok iyi olur.. biz eşimle birlikte gittik ve çok memnun kaldık.. manzarası yemekleri gayet iyiydi… Eğer gündüz gidecekseniz de giriş kuyruğu gözünüzü korkutmasın buna değecektir…
paylaşım için teşekkürler gayet güzel bir tanıtım sayfası.
onu bırakında o elektrik malzemeleri satan sokakta bir limonatacı var offf 🙂
muazzam bir görüntü.